Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că „lumea a intrat într-o fobie datorită necunoașterii” coronavirusului. Studiile arată că modalitatea principală prin care virusul se transmite este pe calea aeriană, nu altfel.
„Contactul cu suprafețele este important doar dacă avem un contact imediat, însemnând minute, zeci de minute, poate o oră nu mai mult cu o suprafață care este contaminată cu secreții provenite de la o persoană bolnavă. Nu contează cât supraviețuiește ci dacă doza infectantă este suficientă ca să producă boala.
Deja sunt prea multe chestiuni care nu demonstrează că aceasta ar fi o cale predilectă de transmitere”, a explicat Rafila la Antena3.
„Întreba cineva dacă e bine să dezinfecteze pachetele pe care le primește sau alimentele pe care le cumpără prin catering. E o prostie chestiunea asta! Este simplu. Se spală pe mâini și evita contaminarea, deci nu trebuie să dezinfecteze suprafața coletelor, pachetelor și așa mai departe.
Lumea a intrat într-o fobie datorită necunoașterii. Vă spun că știu oameni care evita să ia mâncare prin sistemul de catering pe motivul că s-ar putea îmbolnăvi de coronavirus ceea ce nu s-a demonstrat nicăieri, adică este foarte clar că acest lucru nu se poate întâmpla”, a mai spus Alexandru Rafila, joi seară, la Antena 3.